Informatie Algemeen

Russische motoren moet je zien om te ze te kunnen waarderen. Vaak worden motoren als oud aangeprezen die absoluut nog niet oud zijn. Zijkleppers worden nog steeds nieuw gemaakt in China o.a. en lijken dan op motoren die 40 jaar oud zijn.

De Russische viertakten zijn algemeen op te delen in twee Russische merken en uitvoeringen en 1 chinees merk; Ural , Dnepr, Chang jiang (merken) en in modellen, de kop en zijkleppers. Kwalitatief is men met een nieuwe Ural het beste af. De Chang is als zijklepper (bekendste uitvoering) niets anders dan een gemodificeerde Russische zijklepper (met electr. ontsteking, startmotor etc.). Zeker geen slechte motor maar ook niet erg goed. Wel is natuurlijk de uitstraling van een zijklepper veel nostalgischer dan een kopklepper. Het vermogen is wel een behoorlijk verschil. Een zijklepper max 25 pk, een kopklepper 38. Scheelt behoorlijk in trekkracht.

De onderdelenvoorziening is vrij goed. De meeste onderdelen zijn snel te krijgen (binnen een week) Urals en Dneprs zijn goede motoren maar gebouwd als in de vijftiger 60er jaren. Dit betekent relatief grote toleranties, spelingen etc. Om goed en betrouwbaar met een rus te rijden is het dus belangrijk om in ieder geval te rijden alsof het een oude motor is. Mijns inziens is het een prima motorfiets voor mensen die gewend zijn aan oude techniek, langzamer rijden, minder hoog toeren draaien, rustig warmlopen, allemaal dingen die een rus heerlijk vindt.. (elke 2000 km visueel inspecteren), elke 5000 km olie verversen. Bij deze randvoorwaarden kan elke Rus betrouwbaar worden en zijn. Het nadeel is vaak echter dat deze machines gekocht worden door mensen die denken een goedkope BMW te hebben, gevolg Hoog in toeren, hard doortrekken met koude motor en je raadt het al bij lage kilometerstanden reeds uitgeleefde motorblokken. Dit zijn vaak de goedkoop aangeboden motoren die je vindt in de krant. Een Rus kan een hele goede betrouwbare motor worden maar is het helaas vaak in het begin niet. De kwaliteit is toch iets slechter dan gewoon tegenwoordig en geregeld onderhoud is een must.  Hoge toeren verafschuwt hij en uit dit vaak door het lossen van een krukas of een gat in de zuigers en vergelijkbar ellende . Een optie blijft het inbouwen van een BMW-blok, gebeurt geregeld, is ook redelijk gemakkelijk te doen maar vergt wel wat techisch inzicht, het moeilijkst is het positioneren van het vliegwiel (BMW) tegen de versnellingsbak (Ural of Dnepr). Verschillen tussen Urals en Dneprs zijn talrijk. Hier een paar.

Dneprs zijn de werkpaarden, lelijker afgewerkt, stugger in alles (veren etc.) en bij lage toeren heel betrouwbaar, echter bij continue hogere snelheden gaan ze vrij snel kapot of lekken. Aangedreven zijspannen zijn eerder regel dan uitzondering hierbij. Te herkennen aan aluminium cilinders en rechthoekige cilinderkoppen en deksels. Dneprs hebben een frame waarbij het achterframe stopt bij de achter schokbrekers. qua wielen zijn ze eigenlijk altijd voorzien van massief aluminium naven met een stalen bus erin. Bij Urals is zijspanaandrijving een dure optie die niet al te vaak voorkomt, als hij al voorkomt dan meestal in combinatie met een sper. 

De Urals zijn beter afgewerkt (zeker tegenwoordig), kunnen iets beter in toeren draaien en hebben betere spelingen etc. Kortom zijn betrouwbaarder (meestal) en kosten dan ook meer. Een Ural is minstens twee keer zo duur (bij gelijke technische staat) als een Dnepr. Te herkennen aan beter gietwerk van blok, plaatstalen verchroomde klepdeksels (ellips), gietijzeren cilinders en een recht achterframe wat doorloopt voorbij de achter schokbrekers. Tegenwoordig zelfs verkrijgbaar met startmotor en 750 cc blokken. Vaak is er echter een BITZA ontstaan of terwijl een combinatie van Ural blok met Dnepr versnellingsbak o.i.d. Alles is bijna te gebruiken in combinatie met elkaar. Zeker waar het modules betreft is alles uitwisselbaar bij russen. In de blokken is het een ander geval, hier is het vaak passen en meten wat bij wat hoort.

Tenslotte de cilinderinhoud, bijna alle russen zijn tegenwoordig kopkleppers met een cilinderinhoud van 650 cc, de zijkleppers hebben 750 cc en de nieuwste blokken (Ural wolf etc.) hebben weer 750 cc. Deze laatste zijn wel te koop in Nederland maar nog vrij zeldzaam. Typeaanduidingen zijn altijd wat cryptisch gebleven. Voor Dneprs geldt mt6 en 11 zijn niet aangedreven motoren of zijspannen, mt 9 en 16 zijn tweewiel-aangedreven zijspannen. Daarvoor heette ze k650 , dit is te vergelijken met de 6 en 9 modellen. Voor Ural geldt eigenlijk enkel dat een imz-102 of 103 een solo is, de exacte aanduiding voor een zijspan ken ik niet zo uit mijn hoofd. maar ik dacht een imz-123 . M72 en k750 zijn zijkleppers van respectievelijk Ural en Dnepr. Vaak verward met de BMW R-types uit de oorlogstijd. Je ziet een rus is niet zomaar een rus en goed kijken is erg belangrijk voor je iets aanschaft. Let goed op de technische kwaliteit van het geheel en neem desnoods iemand mee die er wat vanaf weet.